2f132dba-af40-4b7f-8086-78e8b8689f25.jpeg

Hizbullah Lübnan'da 70'ten fazla İsrail askerini öldürdü ve 28 tankı imha etti

Lübnan İslami Direnişi'nin operasyon merkezi, Lübnan ile işgal altındaki Filistin arasındaki sınırda yaşanan kara çatışmalarına ilişkin bir saha özeti yayınladı. Raporda, Hizbullah'ın füze gücü, hava gücü ve hava savunma güçlerinin başarıları ayrıntılı olarak yer aldı.

24 Ekim 2024 Perşembe

İNTİZAR - Çarşamba akşamı Lübnan'daki İslami Direniş'in operasyon odası, Hizbullah savaşçıları ile İsrail işgal güçleri arasında Lübnan'ın güneyinde, işgal altındaki Filistin sınırında yaşanan çatışmaların saha özetini yayınladı. Raporda Hizbullah'ın füze gücü, hava kuvvetleri ve hava savunma güçlerinin başarıları vurgulandı.

Operasyon odası raporu, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısına karşı Direniş'in sürdüğünü ve Lübnan'ın sınır kentlerinden işgal altındaki Filistin'e uzanan beş çatışma ekseninde İsrail işgal güçlerine personel ve teçhizat açısından ağır kayıplar verdirririldiğini ortaya kondu.

Direniş'in değerlendirmesine göre İsrail'in kayıpları arasında 70'ten fazla ölü ve 600'den fazla yaralı ile 28 Merkava tankı, 4 askeri buldozer, bir zırhlı araç ve bir asker taşıyıcı yer alıyor. Ayrıca üç adet Hermes 450 insansız hava aracı ve bir adet Hermes 900 insansız hava aracı düşürüldü.

Lübnan'daki İslami Direniş operasyon odası tarafından belirtildiği üzere, bu sayı işgal güçlerinin işgal altındaki Filistin'in kuzey ve iç bölgelerindeki üslerde, askeri alanlarda ve kışlalarda verdiği kayıpları içermemektedir.

Kara çatışmalarıyla ilgili olarak operasyon odası, İsrail işgal güçlerinin cephe hatları boyunca hiçbir köyü tam olarak kontrol edemediğini veya işgal edemediğini vurguladı.

Raporda son dönemde karada yaşanan çatışmalar özetlenirken, İsrail güçlerinin cephe hattındaki köyleri ele geçirmek ve kontrol etmek amacıyla bu köylere doğru ilerleme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı vurgulandı.

Hizbullah savaşçıları bu girişimleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok cephede püskürtmüştür:

Birinci eksen: 146. Tümen operasyon alanı

Bu eksen batıda Nakura'dan doğuda Marvahin'e kadar uzanmaktadır.

İsrail'in bu eksendeki saldırıları Mervahin, Deyra, Yarin ve Alma el-Şaab köylerinin güney mahallelerine sızma ve Hizbullah savaşçılarının kullanacağı korkusuyla evlere patlayıcı yerleştirme girişimleriyle sınırlıydı.

Hizbullah savaşçıları bu girişimlere Ras Nakura, Hanita ve Deyra çevresindeki İsrail güçlerini ve ilerleme yollarını hedef alarak karşılık verdi.

İkinci eksen: 36. Tümen'in operasyon alanı

Bu eksen batıda Ramiya'tan doğuda Rumeyş'e (Ayta el-Şaab dahil) ve Rmeish'ten doğuda Ayta al-Jabal'a kadar uzanmaktadır.

Geçen hafta Ayta el-Şaab-Al-Gavzah-Ramiyah üçgeninde yaşanan ve işgal güçlerinin Hizbullah'ın ateşi karşısında ağır kayıplar verdiği şiddetli çatışmaların ardından İsrail işgal güçleri son günlerde Ayta el-Şaab'ın doğusundaki Ebu Labban tepelerine doğru ilerleyerek kasabayı işgal ve kontrol etmeye çalıştı.

Hizbullah savaşçıları, Khallet Wardeh ve Aita al-Şaab'ın dış mahallelerindeki İsrail toplantılarını ve ilerleme yollarını hedef alarak bu işgal güçlerini püskürttü. Ayrıca belediye binası yakınlarına sızan birkaç İsrail askerini de vurarak kayıplar verdirdiler. Hizbullah'ın tekrarlanan saldırıları nedeniyle IOF tahliye operasyonları saatler sürdü.

Üçüncü eksen: 91. Tümen operasyon alanı

Bu eksen güneyde Blida'dan kuzeyde Hula'ya kadar uzanmaktadır.

İsrail işgal güçleri Mays el-Cebel, Muhaybib ve Blida'nın doğu mahallelerine doğru gizli yollardan ilerleyerek bazı evlere patlayıcı yerleştirdi ve onları havaya uçurdu.

İsrail işgal güçleri Hula'nın doğu mahallelerine de ilerlemeye çalıştı ancak Hizbullah savaşçılarının şiddetli direnişiyle karşılaştı.

Dördüncü eksen: 98. Tümen'in operasyon alanı

Bu eksen güneyde Markabe'dan doğuda Lübnan işgali altındaki Gacar köyüne kadar uzanmaktadır.

İsrail işgal güçleri Tayba'ya güneyden ve doğudan sızmaya çalıştı ancak Hizbullah savaşçıları tarafından makineli tüfekler ve füzelerle püskürtüldü ve sızan güçler arasında önemli kayıplara neden oldu.

IOF kayıplarını tahliye etmeye çalışan bir İsrail destek gücü de geri püskürtüldü ve daha fazla kayıp verdi.

Beşinci eksen: 210. Tümen operasyon alanı

Bu eksen Gacar köyünden Şebaa Çiftliklerine kadar uzanmaktadır.

İsrail işgal güçleri Kefr Şuba ve Şebaa'da ilerleyerek sınıra yakın savunma mevzilerini ele geçirmeye çalıştı. Ancak Hizbullah savaşçıları bu bölgedeki İsrail birliklerini, tahkimatlarını ve askeri mevzilerini füze ateşiyle hedef alarak önemli kayıplar verdirdi.

Özet

Füze Gücü: Hizbullah'ın operasyon odası, füze gücünün Lübnan-Filistin sınırı boyunca ve işgal altındaki kuzey Filistin'de İsrail birliklerini, askeri alanlarını ve kışlalarını hedef almaya devam ettiğini doğruladı. Saldırılar aynı zamanda “İsrail'in” stratejik ve askeri üslerinin derinliklerine de ulaşıyor.

İlk kez kullanılan hassas füzeler de dahil olmak üzere çeşitli füzelerin kullanıldığı bu operasyonlar gün geçtikçe artmaktadır.

Hava Kuvvetleri: Benzer şekilde Hizbullah'ın hava kuvvetleri de Lübnan-Filistin sınırından işgal altındaki Filistin'e kadar İsrail askeri üslerini izlemeye ve vurmaya devam etmekte ve ilk kez kullanılan gelişmiş modeller de dahil olmak üzere insansız hava araçları kullanmaktadır.

Hava Savunma Birimi: Buna ek olarak, Hizbullah'ın hava savunma birimleri Lübnan üzerinde İsrail'e ait keşif ve savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla aktif bir şekilde çalışıyor ve dört insansız hava aracını düşürmüştür.

Al Mayadeen

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar